wtorek, 26 kwietnia 2016

Przepis na Sernik z brzoskwiniami.
W tym blogu napiszę jak zrobić sernik z brzoskwiniami i omlet.
Składniki:
Ciasto kruche

   1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
   50 g cukru
   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi
   3 jajka, oddzielnie żółtka i białka

Masa serowa

   2 kostki zmielonego twarogu, razem 500 g
   125 g masła (miękkiego)
   1/2 szklanki cukru
   1 budyń śmietankowy
   1 całe jajko

oraz

   1/3 szklanki cukru pudru (do bezy)
   mała puszka (400 g) brzoskwiń w syropie
   cukier puder do posypania



   Zagnieść ciasto kruche: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki na stolnicy. Dodać 3 żółtka i miksować mikserem przez około minutę lub mieszać składniki łyżką aż zaczną łączyć się w duże kawałki. Połączyć je dłonią w jedną jednolitą kulę. Podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
   Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 27 - 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić spód oraz 2-3 cm boków. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
   Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ser włożyć do miski, dodać miękkie, rozdrobnione masło i połaczyć na jednolitą masę, dodać cukier oraz budyń i zmiksować na jednolitą masę (tym razem już zwykłym mikserem, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
   W czystej misce ubić pozostałe ze spodu 3 białka na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
   Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie (każdą połówkę pokroić na 4 części), przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis na omlet na słodko.

Składniki:

   4 jajka
   60 ml mleka lub śmietanki
   szczypta soli
   1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie dania: Omlet

   Do miski rozbijam jajka, dodaję mleko lub śmietankę, sól i ubijam trzepaczką do ich dokładnego połączenia.
   Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Po 30 sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę.
   Po 4-5 minutach masa się zetnie, wtedy składam omlet na pół i wykładam na talerz.









Michał Migacz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz