Przepis na Sernik z brzoskwiniami.
W tym blogu napiszę jak zrobić sernik z brzoskwiniami i omlet.
Składniki:
Ciasto kruche
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
Masa serowa
2 kostki zmielonego twarogu, razem 500 g
125 g masła (miękkiego)
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 całe jajko
oraz
1/3 szklanki cukru pudru (do bezy)
mała puszka (400 g) brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania
Zagnieść ciasto kruche: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki na stolnicy. Dodać 3 żółtka i miksować mikserem przez około minutę lub mieszać składniki łyżką aż zaczną łączyć się w duże kawałki. Połączyć je dłonią w jedną jednolitą kulę. Podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 27 - 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić spód oraz 2-3 cm boków. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ser włożyć do miski, dodać miękkie, rozdrobnione masło i połaczyć na jednolitą masę, dodać cukier oraz budyń i zmiksować na jednolitą masę (tym razem już zwykłym mikserem, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
W czystej misce ubić pozostałe ze spodu 3 białka na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie (każdą połówkę pokroić na 4 części), przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis na omlet na słodko.
Składniki:
4 jajka
60 ml mleka lub śmietanki
szczypta soli
1 łyżka masła lub oleju
Przygotowanie dania: Omlet
Do miski rozbijam jajka, dodaję mleko lub śmietankę, sól i ubijam trzepaczką do ich dokładnego połączenia.
Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Po 30 sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę.
Po 4-5 minutach masa się zetnie, wtedy składam omlet na pół i wykładam na talerz.
Michał Migacz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz