wtorek, 26 kwietnia 2016

Kuchnia na Wsi!!
W tym blogu opisze przykładowe dania  najczęściej  jadane na wsi.
CIASTO
No i jeden przykład ciasta.


Dzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii.

Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta sody
1 łyżka oleju
Masa śmietanowa:
750 ml śmietany 30 %
4-5 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
ziarna z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
3 opakowania galaretki truskawkowej
1 l wody
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Oddzielone białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, a następnie (pojedynczo) żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i do przygotowanej puszystej masy jajecznej, dodać wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto wylać do formy 30 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia . Piec około 15-20 minut w temperaturze  180˚C.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszki i ułożyć na chwilę na kratce.
Blaszkę keksową wyłożyć folią aluminiową. W jej środek włożyć upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze . Jeżeli ciasto wyszło nam zbyt długie, nadmiar możemy odkroić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3 galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wodzie (dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ponieważ dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca). Przestudzoną galaretkę przelać do 3 kubków. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy jest już gotowa, delikatnie wyjąć ją z kubków i foremką w kształcie serca wyciąć 3 serduszkowe słupki.
Pozostałą po wycięciu galaretkę można z powodzeniem ponownie rozpuścić i pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykorzystać do dekoracji.

Żelatynę rozpuścić w około 1/2 szklanki przegotowanej wody. Pozostawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier, ziarna wanilii a następnie żelatynę. Dokładnie zmiksować całość. Uwaga! Śmietanka bardzo szybko tężeje, więc trzeba wszystko robić dosyć szybko. Połowę śmietanki wylać na dno wyłożonego biszkoptu. Następnie ułożyć na niej (ściśle obok siebie) 3 galaretkowe słupki. Zalać całość pozostałą ilością śmietanki. Wyrównać.
Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę. Smacznego :)
ZUPA POMIDOROWA
Składniki
Składniki na zupę:
4 skrzydełka z kurczaka
1 pietruszka
kawałek selera
2 marchewki
1 szklanka śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej
kilka łyżek przecieru pomidorowego
natka pietruszki według uznania
koperek według uznania
Składniki na makaron:
3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowe składniki:
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania
Przepis na zupę pomidorową:

Najpierw przepis na domowy makaron: na stolnicę wsypać mąkę, następnie wbić jajka i dodać sól. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części, każdą część cieniutko wałkować, kroić w pasy a następnie kroić makaron.
Makaron rozsypać na posypanej mąką stolnicy i pozostawić na conajmniej pół godziny, żeby podsechł. Makaron należy od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie posklejał.
Następnie makaron gotować w osolonej wodzie, miękki odcedzić i przelać zimną wodą, dokładnie osączyć z wody i mieszać, żeby się nie posklejał.
Wykonać zupę: mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka. Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki, przełożyć do mięsa, zalać wodą i gotować do miękkości.
Następnie wywar przecedzić, warzywa wrzucić z powrotem do wywaru ( mięso można użyć do drugiego dania ). Dodać przecier i zagotować.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać śmietanę i przelać do zupy, następnie zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze nakładać porcje zupy, makaronu i posypywać posiekanym koperkiem i natką pietruszki według uznania.
Smacznego.

SZYMON WOLAK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz